Skip to main content
Coaching

Iga juht vajab coachi

By 13. jaan. 2019No Comments

Iga juht vajab coachi.

Olen juhina töötanud rohkem kui 25 aastat. Esimest korda kuulsin coachingust ilmselt 2000. aastate alguses ja tänu inimeste arengut toetavale juhile (Bo Henriksson), oli mul 2005. aastal pool aastat personaalne coach.

Mäletan väga hästi oma skeptilisust ja kõhklusi selle protsessi alguses. Samas omades mingeid teadmisi sellest, olin uudishimulik ja lootusrikas. Lootus seisnes valdavalt selles, et coach aitaks mind oma nõuannetega minu igapäevastes juhtimisprobleemides. Üllatus oli suur, kui selgus, et vestluste käigus pean ja ka suudan ise välja mõelda oma probleemide tegeliku olemuse, nende põhjused ja määratleda ka vajalikud tegevused, et neid parandada. Rääkimata selgemast teadlikkusest oma probleemide tegelikust sisust ning kõrgemast enesekindlusest oma otsustes ja valikutes.

Miks vajab juht coachi?

Seda on väga paljuski võimalik kokku võtta Andy Stanley raamatus „Järgmise põlvkonna juht“ toodud tõdemusega: „Me kõik oleme paremad, kui keegi meid vaatab ja hindab. Iseenda hindamine on abiks, aga teiste hinnang on hädavajalik.“ Kui sa oled jõudnud otsusele, et soovid juhina areneda ja olla oma tegevustes tulemuslikum, siis nii nagu iga tippsportlane vajab püstitatud eesmärkide saavutamiseks treenerit, vajab ka iga juht treenerit ehk coachi.

Tegutsedes täna coachina, kohtan kahjuks väga sageli seda, et juhid ei oska näha ja teadvustada nii iseenda kui ka oma meeskonna treenimise/coachimise vältimatut vajalikust. Mis veel hullem, tihti isegi ei teata sellisest juhtide arendamise viisist suurt midagi. Tavaliselt toovad juhid välja järgnevad põhjused:

1. meil on kiire ja meil ei ole selleks aega;
2. me ei oska millestki alustada;
3. ma ei usu, et mul või minu meeskonnal on seda vaja;
4. minu asi on tagada tulemused, mitte tegelda inimeste arendamisega ja eriti just coachingu kaudu.

Tegelikkus on sageli see, et coaching on juhtidele võõras või lihtsalt ei olda valmis välja tulema oma mugavusstsoonist ja ei soovita enesearengu raske tööga tegeleda. Selline suhtumine on aga minu hinnangul lühinägelik ja tsiteerides uuesti Andy Stanleyt: „Sa võid olla hea, isegi kõikidest teistest parem olla, aga ilma välise sisendita ei saa sa iial nii heaks, kui sa võiksid olla.“

Mis juhtub sinuga coachingu protsessis?

1. Oled seadnud enda arenguks ambitsioonikad eesmärgid.
2. Sinu enesekindlus ja eneseteadlikkus oma probleemidest on paranenud.
3. Oled koos coachiga leidnud oma probleemidele lahendused.
4. Oled omandanud uued käitumisharjumused, mis toetavad sinu eesmärkide saavutamist ja võimaldavad sul olla oma igapäevatöös oluliselt tulemuslikum.
5. Täiendava boonusena paranevad tavajuhul ka suhted kolleegidega.

Kui vaatan tagasi aega, kui mul oli oma personaalne coach, siis võin öelda täie veendumusega, et minu probleemide lahenduste ja arengu taga oli, lisaks minu enda soovile, ka väga suur teene coachil. Iga juht vajab coachi.